Over Astrid Westerhof

“Het meest werkelijke in dit leven is de ontmoeting met de ander.”

Astrid Westerhof is opgeleid tot verlies- en rouwbegeleider bij de Hogeschool voor Geesteswetenschappen (HGU, post hbo).

Astrid heeft veel kennis over rouw en combineert dit met heel goed luisteren naar de gast en zich op haar/hem afstemmen. Door haar empathische kwaliteiten geeft ze hiermee de ruimte aan mensen om hun gevoel te doorleven. Mensen benoemen dat Astrid rust, vertrouwen en veiligheid uitstraalt, waardoor ze zichzelf kunnen zijn bij haar.

“In mijn privéleven kwamen mensen te overlijden. Ik kon hun naasten tot steun zijn. Ik vind het heel bijzonder dat mensen me zo vertrouwen dat ze hun diepste gevoelens aan me durven te laten zien en dat ik zo dicht bij hun hart en ziel mag komen. Ik vind het fijn dat ik wat kan betekenen voor een ander. Er is geen ‘oplossing’ om het verdriet ongedaan te
maken, maar het naast iemand gaan staan en samen kijken wat er speelt kan wel helpen om weer een stap verder te komen op de weg naar het leven anders vorm geven zonder de geliefde.”

Rouw is uniek. Zoals Manu Keirse zo mooi verwoordt: verdriet is als een vingerafdruk. Voor iedereen herkenbaar en toch zijn geen twee vingerafdrukken gelijk. Hoe je een specifiek verlies ervaart, wordt mede bepaald door persoonlijke ervaringen, door de specifieke relatie
met de overledene, door de leeftijd waarop je de persoon verliest en natuurlijk door je eigen levensomstandigheden (uit: Vingerafdruk van verdriet, door Manu Keirse, hoogleraar verliesverwerking).

Astrid woont samen met haar man (en katten) in Zelhem, tussen de weilanden. Ze groeide op in Vorden, 12 kilometer van haar huidige woonplaats. Na het vwo volgde ze de opleiding hbo-Jeugdwelzijnswerk en na een opleiding tot Management-Assistente (Schoevers) werkte ze een aantal jaren als secretaresse en was ze mede-eigenaresse van
cadeau-en interieurwinkel Embrasse in Doetinchem.

Na een mooie en waardevolle periode van het grootbrengen van haar drie dochters, zijn zij nu volwassen en het huis uit. Dit was het moment dat er ruimte ontstond voor haar praktijk. Sinds 2014 werkt ze bij Theater Amphion als gastvrouw van artiesten. Na het volgen van de opleiding tot verlies- en rouwbegeleider heeft ze zes jaar bij Inloophuis Oude IJssel (huis voor mensen met kanker en hun naasten) gewerkt; eerst als gastvrouw en erna als coach.

De rode draad in dit alles is verbinding en echt contact. Leven vanuit hart en ziel… Astrid wordt daarnaast zielsgelukkig van in de buitenlucht zijn. O.a. wolkenluchten, zonsondergangen en alle licht- en kleurschakeringen die de natuur ons biedt te zien en het fluiten van de vogels en het ruisen van de zee te horen. Om dit soort geluksmomenten vast te leggen maakt ze vaak foto’s, zie hier. Daarnaast is ook het luisteren naar muziek iets wat Astrid rust geeft. Favoriet is Stef Bos met zijn prachtige teksten, mooie kleine liedjes en magisch mooie concerten. 

"Astrid geeft je een veilig gevoel"

“Astrid is een zeer warm en betrokken persoon. Iemand die je een veilig gevoel geeft en waar je je open kunt stellen, in alle rust. Samen met jou, stap voor stap.”

– Francette

"Een vrouw met een hart van goud"

“Astrid kwam op mijn pad op het moment dat ik middenin een rouwperiode zat. Toeval bestaat niet in mijn ogen, dus ik voel heel sterk dat dit zo moest zijn. Ik besloot een afspraak met haar te maken, omdat ik zelf vastliep in het rouwproces. Ik had te maken met meerdere verliezen en alleen zou ik hier niet uit komen. Bij Astrid voelde ik me vanaf het begin zo ontzettend op mijn gemak, bij haar kwam ik thuis en leerde ik mezelf opnieuw kennen.

Door te luisteren en me duidelijk te maken dat alle emoties er mogen zijn, ben ik met mezelf aan de slag gegaan. Na een tijdje kon ik weer bij mijn eigen gevoel en besefte ik wat ik allemaal weggestopt heb. Dankzij haar ben ik zoveel sterker geworden! Ik kijk met een warm gevoel terug op een hele bijzondere periode waarin Astrid mij begeleid heeft en ik ben haar dan ook ontzettend dankbaar voor alles wat zij voor mij heeft gedaan. Een vrouw met een hart van goud.”

– Nicole van Gurp

"Astrid is een rustige, deskundige, integere coach"

Astrid heeft zes jaar als vrijwilliger in het Inloophuis Oude IJssel gewerkt. Het Inloophuis Oude IJssel is een huis waar gasten terecht kunnen die met kanker te maken hebben.

Wil een gast praten met iemand met een professionele achtergrond, dan kan dit in het Inloophuis Oude IJssel met een coach. Astrid, als zodanig werkzaam in het Inloophuis, is een vrijwilliger met kennis en ervaring op het gebied van persoonlijke ondersteuning van deze groep mensen die leven met kanker. Zij houdt één op één gesprekken met gasten.

Een  gesprek kan gaan over thema’s als kanker en werk, vermoeidheid, kanker in het gezin, vragen van jongvolwassenen, werken aan vitaliteit, levensvragen, omgaan met verlies en rouw, begeleiding van klachtenprocedures, mantelzorg, voorbereiding op het levenseinde en financiële en erfrechtelijke zaken, etc.

Wij hebben Astrid ervaren als een rustige, deskundige, integere coach. Gasten voelden zich erg op hun gemak bij haar. Dit komt mede door haar empathische vermogen bij haar hoofdtaak in ons huis: verlies- en rouwverwerking.

In het Inloophuis hebben we haar zeer gewaardeerd om haar professionele inbreng. We vinden het erg jammer dat ze gestopt is.”

– Hennie Jansen (MT-lid en Coördinator Activiteiten Stichting Inloophuis Oude IJssel)